

O pivovaru samotném Petr Hauskrecht říká:
„Budova na Porážce mě oslovila od prvního okamžiku. Varné pánve, ležácké tanky, propagační stanice na kvasnice i šalanda s výčepem mi začaly tančit v mysli a usazovat se na místa skoro totožná s těma, na kterých se dnes opravdu nacházejí. V duchu jsem viděl osoby i všechny živé tvory, kteří touto budovou prošli. A já věděl, že tady je to pravé místo pro moje pivo, protože dobré a hlavně netradiční pivo může vzniknout jen v prostorách, které samy sládka k něčemu neobyčejnému vybízejí.
Když stojím nad mladinovou pánví, přihazuju chmel, jako bych dobrou polívku lehce kořenil, nebo zakváším tank čerstvýma kvasnicema, v duchu vidím tu pohádku, to kouzlo nově zrozenýho piva, jehož pěna pak pomalu klouže po čerstvě natočený sklenici v místní hospodě. Můj oblíbený brněnský rodák Bohumil Kilian by napsal: „V tom okamžiku jsem šťasten - má duše odchází s každým douškem k vám, mí milí pijáci, naplňuje vás potěšením a já vím, že já tak naplňuji své životní poslání – dělat lidem radost opravdu dobrým pivem.‟
Filozofií Brněnské pivovarnické společnosti je vařit poctivé, řemeslné, živé pivo v Brně pro všechny Brňáky, kteří přemýšlejí o tom, co pijí. Piva, nesoucí hrdě značku Petr Hauskrecht – Parní pivovar, zosobňují hodnoty jako je autentičnost, lokální patriotismus spolu s lidským přístupem ke všemu, co děláme.

Chmel
Chmel je podstatnou surovinou pro výrobu piva v českých zemích již nejméně 1000 let. V dávných dobách sládci oceňovali i jeho antiseptické účinky, pozitivně ovlivňující trvanlivost piva. Dnes přidáváme chmel do várky především kvůli hořkosti a vůni. Klasická piva českého typu vaříme výhradně z žateckých chmelů různých odrůd, především poloraného červeňáku. Některá piva dochmelujeme zastudena za použití poněkud netradičního postupu, který je jedním z výrobních tajemství našeho pivovaru. Zatímco Špilberk, Brněnskou 11tku a Brněnskou 12tku chmelíme výhradně českými chmely, pro naše speciály často sáhneme po nejlepších aromatických chmelech ze zámoří a čím dál častěji i po nově pěstovaných tuzemských aromatických odrůdách.

Chmelnice
Díky podpoře radnice MČ Brno-jih a za pomoci sdružení Brněnská nábřeží jsme v roce 2018 na břehu Svitavy za pivovarem vysadili naučnou chmelnici. Chmel pěstujeme tradičním způsobem popínání na modřínových tyčích, známým především z doby před více než 100 lety. Vysadili jsme sazenice nově vyšlechtěných českých odrůd aromatického chmele Jazz a Country. Čerstvě sklizené šišky za studena přidáváme do naší várky Limitované edice Brněnské 12tky, do jejíhož chmelovaru používáme rovněž čerstvý chmel, dovezený téhož dne z chmelnice Stekník na Žatecku. A protože chmelové šištice mají každý rok jiné parametry, je i pro nás vždy trochu překvapení, jaká bude výsledná chuť toho aktuálního ročníku.... Více o Limitované edici Brněnské 12tky zde
Video: PH o naší naučné chmelnici

Varna
Všechno vlastně začíná na sladovně. (Ne že bychom u nás sladovali, pouze v oddělené místnosti slad skladujeme a následně šrotujeme). Sladový šrot je dopraven do rmutovystírací kádě, kde se mísí s vodou a uvolňuje se z něj extrakt do roztoku – tuto fázi nazýváme rmutování. Následně dílo scedíme a k získané sladině přidáváme chmel v několika dávkách za neustálého vaření. Získanou mladinu po odstředění ve vířivé kádi ochladíme a s úderem pivovarského zvonu a přáním „Dej Bůh štěstí“ posíláme do sklepa. Zcela v duchu pivovarů ze začátku 20. století, ve kterých hlavní hybnou silou byla pára, je i Brněnská pivovarnická společnost napojena přímo na městský parovod a proto se hrdě nazýváme „Parní pivovar“.

Spilka/Sklep
Zatímco v tradičních pivovarech byly spilka a sklep rozsáhlé podzemní místnosti, kde v otevřených dřevěných kádích pivo kvasilo a v dřevěných ležáckých sudech dozrávalo, u nás, vzhledem k prostorové dispozici, slouží jako spilka a sklep zároveň sada nerezových tanků. Mladinu, kterou čerpáme z varny, chladíme pomocí ledové vody na 6-7°C a poté do ní přidáváme kulturu kvasinek, což je proces tzv. zakvašování. Během zhruba týden trvajícího hlavního kvašení důsledně regulujeme teplotu v závislosti na úbytku zkvasitelných látek (extraktu). Ty se díky aktivitě kvasnic mění na alkohol, kysličník uhličitý (CO2) a teplo. V průběhu dokvášení (dozrávání) naše spodně kvašená piva leží v klidu a tichu při teplotě 1-2°C a pomalu se nasycují vlastním přírodním oxidem uhličitým, chuťově se zakulacují a získávají specifický buket. Celý proces dozrávání trvá 3 - 12 týdnů (podle druhu piva).

Stáčírna
Je poslední štací na cestě našeho piva k Vám, našim zákazníkům. Protože pivo nefiltrujeme, musí ve stáčírně ještě asi 2 dny strávit v přetlačných tancích, kde se usazují zbytky kvasnic a pivo se dále čeří. I přes to je však výrazně zakalenější, než běžná nefiltrovaná piva – více o našem pivu najdete zde. Pivo dále stáčíme do sudů, láhví a PET láhví a to zcela ručně. Bezvadná hygiena celého procesu je samozřejmostí, abychom našemu pivu mohli garantovat alespoň měsíční trvanlivost bez jakýchkoliv další úprav.

Šalanda
„Šalanda je obecně místnost, sloužící k odpočinku, stravování a ubytování námezdních pracovníků, čeledi ve mlýnech nebo v pivovarech. Obyvatelé šalandy mívali k dispozici sporák s nádobami na vaření a ohřívání jídla, také žlab k mytí nádobí. Uprostřed místnosti stály stoly, kolem skříně na nádobí a šatstvo dělníků“ – tolik Wikipedie. Naše Šalanda tomuto popisu v podstatě odpovídá, je otevřena každý týden během prohlídky pivovaru pro všechny, kdo navštíví pivovar, zatouží ochutnat naše pivo přímo u zdroje a přitom ještě obohatit své znalosti nejen o pivě. Na šalandě také školíme personál našich restauračních provozoven, aby se o naše pivo správně starali – více o péči o naše pivo najdete zde. A protože jeden z nás sbírá staré předměty, spojedné s pivovarnictvím a pohostinstvím, slouží naše šalanda zároveň jako malé muzeum.
Však se stavte! Více o prohlídkách zde

Náš tým
S pivovarskou vášní a láskou se snažíme pro Vás vařit řemeslné pivo, které Vás přesvědčí svou chutí. Samozřejmě, že za celým procesem vaření nestojím sám, ale opírám se o partu nadšených kolegů, kteří vždy přiloží ruku k dílu – a to může být v takovém malém pivovárku, jako je ten náš, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.
Ať již si pivo objednáváte, právě ho kupujete, nebo třeba někde pijete, vždy za tím stojí někdo z těch, které vidíte na téhle fotce.
Tak na zdraví!
Za kvalitu svých piv osobně ručí