PH 13 Marcen
Jarní bavorský jantarový speciál
Märzenbier (březnové pivo) se ve středověkém Bavorsku nazývalo poslední pivo, uvařené před svátkem sv. Jiří. Po něm bylo až do konce září královským dekretem vaření piva zakázáno. Důvodem byl nejen častější výskyt požárů v pivovarech v letním období, ale i vyšší teploty, které kvašení a zrání spodně kvašených piv bez umělého chlazení neumožňovaly. Aby se takové pivo až do podzimu nezkazilo, vařilo se na vyšší stupňovitost a ukládalo v hlubokých sklepech pod vrstvou říčního ledu. PH 13 Marcen má stejně jako jeho středověký vzor tajemně jantarovou barvu. Té docilujeme díky vyššímu podílu karamelového a mnichovského sladu v sypání. Po napití tak ucítíte na jazyku jemnou karamelovou příchuť, vhodně doplňující středně plné sladové tělo.
Sortiment | sud 15 L, 30 L, 50 L, sklo 0,75 L, PET 1 L |
Typ piva | Speciální |
Vůně | Kandovaného cukru, karamelová |
Chuť | Sladově karamelová |
Hořkost | Slabá až střední |
Barva | Jantarová |
Kvašení | Spodní |
Extrakt pův. mladiny | 13,0 % hm. |
Obsah alkoholu | 5,0 % obj. |
Servírovací teplota | 10º C |
Doporučené pokrmy | Pečená kachna, kohout na víně |